Att välja gymnasium och program

När det kommer till att göra valet om var du vill ta vägen efter högstadiet är det sällan lätt. Det kan kännas som att det finns oändligt många möjligheter att välja mellan. Du kanske har svårt att veta var du ska börja? Frukta inte, det finns olika sätt att ta reda på vad som passar för just dig.

Jämför olika gymnasium

När du jämför olika gymnasium så är det bra att inte bara titta på vilka program de har. Du bör också jämföra saker som hur uppläggen på kurserna ser ut, vad de serverar för skolmat, och hur nöjda eleverna är. Om du har möjlighet att prata med en elev som studerar där just nu är det också en bra idé. Skulle det vara så att du velar mellan flera program, sök till ett gymnasium med många olika program att erbjuda, ta en titt här.

Gör ett yrkestest för att bestämma program

När du är 15 år gammal vet du inte alltid exakt vad du vill göra som vuxen. Om du vill ha en hint om vilka jobb som kanske skulle passa dig i framtiden kan du göra ett yrkestest. Här får du reda på vilka yrken som skulle kunna passa dig, samt vilken utbildning som krävs för att ta sig dit.